Langrennsgruppa trener i jula

Av: 
Liv Ekeberg
Skrevet den: 
21/12/2020
De åtte utøverne i langrennsgruppa vår i Byåsen ligger ikke på latsida selv om det er høytid. Både julaften og nyttårsaften trener de i Granåsen, og teknikken blir stadig bedre.

- Kom igjen! Bra!
Trener Vemund Øvstehage roper oppmuntrende ord til utøverne der de staker og strekker ut i flott stil.

Teknikk står på dagens program i Granåsen skisenter.

Langrennsgruppa til Idretten Skaper Sjanser startet opp i fjor vinter og er en del av Byåsen IL. Gjennom de siste 12 månedene har utøverne møtt to dager i uka på trening - og det begynner virkelig å gi resultater.


(Saken fortsetter under bildet.)

TEKNIKK: Barmarkstrening og styrke gjennom høsten har gitt godt grunnlag. Nå er det fine forhold i Granåsen, og utøverne trener teknikk.

Anlegget ble brukt under ski-VM 1997, og brukes også til verdenscuprenn. Nå er det under utbygging, for i 2025 skal Trondheim arrangere VM på ski akkurat her.

Og som medlemmer i Byåsen IL, er utøverne selvskrevne på den flotte arenaen som er under utbygging.

Fin stil i Granåsen på en av våre utøvere under trening i midten av desember.

Noen har trent kondis med brodder under skoa og staver før snøen kom, men nå er skisporene fine i Byåsen-marka.

-Balanse og svinger på skitreninga i dag. Godt humør på hele gjengen økta igjennom, rapporterer utøver Morten.

Han merker at teknikken er mye bedre i år enn i fjor vinter, og er full av pågangsmot og treningsiver. Da han begynte i Idretten Skaper Sjanser sin skigruppe høsten 2019, var det mange år siden han hadde hatt ski på beina.

- Ja, det var vel på barneskolen, så det er sikkert 40 år siden, sier han og ler.
Etter en ulykke for noen år tilbake, der han knuste den ene foten, har han behov for en spesialbygd skisko, og balansen og teknikken kommer seg stadig.

STYRKE: Utøver Heidi i planke, mens Morten trener med medisinball på en barmarkstrening i Granåsen nå i desember.

Intervaller julaften

Når andre ligger i sofaen julaftens formiddag og spiser godteri og ser på "Tre nøtter til Askepott", møtes denne spreke gjengen i skianlegget.

- Det er tradisjon i Byåsen langrenn at både juniorer og eldre har intervall julaften morgen. Selvfølgelig må vi også følge opp den tradisjonen, sier trener Kirsti Krohn Garnæs.

Også i romjula og på nyttårsaften blir det fellestrening.

- Å gå et fint skirenn som gir en god opplevelse, samt å besøke noen av Bymarkas flotte hytter for en kaffe og bolle, er to av målene for vinteren, forteller trener Vemund.

Oppmøte og innsatsen hos utøverne er meget bra. Styrke i bein og armer er viktig, og mens pulsen stiger og svetten pipler, kommer den gode mestringsfølelsen og endorfinene.

Se flere bilder i bildegalleriet nederst i saken.

TRIBUNESLITER: Uttrykket tribunesliter får en ny betydning når styrkeøkta legges til trappene overfor stadion i Granåsen. Helene gjør hun mageøvelser med et smil.


Humor og teknikk

- Etter litt bevisstgjøring rundt teknikk tar de til seg tilbakemelding på en god måte. Det er fremgang for hver trening, særlig hva gjelder timing når vi trener teknikk. Ordentlig god balanse krever derimot lenger tid å få på plass, så dette legger vi inn i hver trening. Innsatsen og viljen til å få det til er uansett på plass, og vi opplever ofte smil og små ''aha-opplevelser'' når de plutselig merker det flyter litt bedre enn tidligere, sier Vemund.

Skulle det komme litt "is i rubben", er det også godt at humor-muskelen er trent:

TEAM: Trenerteamet i skigruppa fra venstre Yvette Hoel, Vemund Øvstehage og Kirsti Krohn Garnæs Granåsen skisenter. Trener Andreas Tørum Norwich var ikke til stedet denne dagen.

Galgenhumor og mestringsglede

For gjennom korona-restriksjoner og mørke dager, har fellesskapet på treningene vært viktig. Balanse i livet er som kjent ikke lett for noen av oss å alltid ha, men det meste går bedre med en dose endorfiner og galgenhumor.

- Da vi på en trening holdt på med balanseøvelser, avsluttet jeg en instruksjonssekvens med å si: "Å gå på ski er til syvende og sist litt som en dans''. Da smalt det fra en av utøverne: ''Det kan du godt si, men det er ikke alltid en dans på roser!"

Se flere bilder i galleriet nederst - klikk på første bilde for bedre versjon!

GOD STEMNING: Trener Yvette Hoel og utøver Morten med god koronaavstand og godt humør på julelunsjen i laget tidligere denne uka.

Ta kontakt med oss

post@idrettenskapersjanser.no