Ellevill mestringsglede og godt samarbeid

Av: 
Liv Ekeberg
Skrevet den: 
25/6/2021
Nervøsitet ble til mestringsglede da utøverne fra ridegruppa på Sørlandet kastet seg ut i frådende hvite elvestryk.

- I dag skal dere få spenning, sier elveguide Ryan MacMillan fra England og gliser i det store skjegget.

Seks utøvere fra Idretten Skaper Sjansers ridegruppe i Arendal og Grimstad har tatt minibuss opp til Evje sammen med trener Åse Mortensen, som også driver Arendal og Grimstad Rideklubb (AGR).

Den skjeggete rafting-guiden fleiper og viser hvordan utøverne skal ta på våtdrakter, gule hjelmer og redningsvest - og hvorfor det er så viktig at den festes riktig; om de faller ut av båten, må de heises om bord etter stroppene.

95 tonn vann i sekundet

Sammen med Katia Gowda fra Argentina forklarer han hvilke kommandoer alle i båten må adlyde:

-Right paddle foreward! Left backward paddle! All foreward!»

- «Down – DOWN!!!» betyr at alle må kaste seg fort ned i båten, uten å slippe åren med den ene hånda og klore seg fast i tauet på utsiden av båten med den andre hånda.

Utøverne bærer sammen båten ned til elvebredden. Våre folk har meldt seg på opplevelsesparkens rafting-tur Whitewater, som altså betyr at det er  skumhvite elvestryk i vente. Og det er så visst ingen overdrivelse: Hvitt skum dundrer ned fra demningen.

Se flere bilder nederst i saken.

-  Nå er det en fart på elva på 95 tonn vann i sekundet her, forteller Ryan.

Utøverne smiler, noen er litt usikre på om dette blir moro ...  

- Jeg tror jeg vil bli igjen på land, sier én.

Men hun lar seg raskt overtale; dette blir et minne for livet sammen med laget.

De klyver oppi den blå plastbåten. Så klare de kan bli. Spente og klare for å samarbeide. For her er alle bokstavelig talt i samme båt.

Dropp på 3 meter

Etter noen minutters «kose-padling» roper guiden: 

- Nå kommer «Surprise!»

Han peker:
- Ser dere at elva ser ut til å forsvinne der borte? Der er det et stup på tremeter. Men det går bra – hvis dere gjør som jeg sier.

Utøverne padler for livet mens båten forsvinner over kanten, omgitt av hvitt skum, i et tre meter fritt dropp, før elva brått er under båten igjen, og alt er rolig.

Ekstra store smil avslører både adrenalin og endorfiner i store doser.

Padleårene møtes til en «high five».  Mer!

Etter to runder er dagens våte og ville eventyr over.

-       Very, very fun!

Utroper kommer fra henne som sterkt vurderte å bli igjen på land. Nå stråler hun med spenst i steget og vinker til guide Ryan med et bredt smil.

Tilbake på TrollAktiv etter å ha vrengt av seg våtdrakter og hjelmer, samles utøverne rundt bordet med kaffe, is og røyk.

-       Veldig moro. Jeg skulle bare ønske det hadde vært litt mer bølger, fleiper Jan André, som har 11 år bak seg til sjøs.

-       Fantastisk, synes Trine.

-       Jeg hadde det supergøy!

-       Det er noe med å utfordre seg sjøl og at vi motiverer hverandre, sier Kristin.

Hun er småbarnsmamma og samboer med en utøver i sykkelgruppa i Arendal, og forteller hvordan fellesskapet og treningsmålene de setter seg, også bidrar positivt i parets hverdag.  

«Dette må jeg være med på!»

De åtte utøverne kjente ikke hverandre fra før da de ble med i ridegruppa på Fevik i Grimstad i januar.

-  Jeg fikk høre om tilbudet via kontakten min i miljøtjenesten i Grimstad, og tenkte at «det må jeg være med på!», forteller Rosa, som hadde ridd på senteret til Åse Mortensen i barndommen.

-  Jeg føler en stor tilhørighet til de andre i gruppa, sier Trine.

-  Det har noe å gjøre med å bygge opp nettverket sitt igjen, det har ofte vært innskrenka. Gjennom stallen kommer vi hverandre nære, for vi har mye felles bagasje. Her føler vi oss inkludert på alle måter, sier Kristin.

- Jeg kom til Sørlandet fra Drammen for ett år siden og har ikke tenkt meg tilbake, for å si det sånn, sier Klaus.

For her trives han. I stallen og med sitt nye nettverk.

Åse skryter av gruppa si:

- Jeg har ikke opplevd én eneste konflikt siden vi startet opp. Alle hjelper hverandre.

- Veldig motiverende å se det går an

Til stallen kom Jan André via Gatelag Grimstad. Han har gått den krevende veien fra rusavhengig til en nykter hverdag med trening og jobb. Nå er han ivrig rytter og ansatt som erfaringskonsulent for Idretten Skaper Sjanser-gruppa.

-      Veldig motiverende å se at det går an. Veien fram dit er ikke alltid rett, sier Rosa.

Snart skal utøverne våre delta på dugnad for AGRs sommerstevne i begynnelsen av juli – for «det blir aldri nok dugnad,» som Rosa sier.

Dugnad er sosialt og gøy.

-       Følelsen av å bidra er jo veldig god, sier Kristin.

Ellers blir det mye stalljobbing, for gruppa har faktisk fått en ny hest. Pia er kjøpt inn for penger som heleAGR har fått av dugnadsjobbing. Halvparten av pengene fra klubbens salg av mikrofiber-kluter ble øremerket hest til Idretten Skaper Sjanser-gruppa.

Og det er ikke bare hestene på stallen som har fristende gulrøtter i sikte: I begynnelsen av september skal hele gruppa med Åse for å ri i fjellet. Ingen av dem har vært i Rondane tidligere.

- Det blir så fint, det, smiler Linda.

Takk til raftingguide Gabe Stone for bilder fra elva.

Linda, Trine, Kristin. Klaus og André kastet seg ut i frådende Nidelva ved Evje sammen med trener og eier av Arendal og Grimstad Rideklubb, Åse Mortensen. Anette og Magne kunne ikke delta på dagsturen. Foto: Liv Ekeberg

Ta kontakt med oss

post@idrettenskapersjanser.no